C Sharp’da Property Yapısı

C Sharp’da Property Yapısı
C Sharp’da Property Yapısı
Yazılım Kodu Kanalına Abone Olun

Herkese merhaba,

Bu yazıda C Sharp’da Property Yapısı ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım.

C Sharp’da Property Yapısı

Bir Class içerisinde bulunan bazı alanlara başka bir class içerisinden her zaman ulaşmak istemeyiz. Çünkü bir nesneyi sürekli ulaşılabilir hale getirmek ve bilinçsiz kullanım, veri kaybı ve güvenliği gibi sorunları ortaya çıkarır. Nesneleri tanımlarken varsayılan değer olarak Private erişim belirleyicisi olarak tanımlanması da bu tip nedenlerden dolayı kaynaklanır. Public erişim belirleyicisi ise tamamen açık hale getirir. İşte tam bu noktada nesnelerimizin erişimini yönetmek için Property kavramı devreye girer. Property, nesnelerimiz üzerinde tam kontrollü kullanım sağlar.

C Sharp’da Property yapısı kısaca oluşturulmuş olan Private alanlara kontrollü bir şekilde erişim sağlamak için tanımlanmaktadır. Property yapısı kullanılarak bu alanlar Get edebilir ya da Set edilebilir ya da her ikinisi birlikte aynı anda kullanabilirsiniz.

Property Yapısı Get ve Set anahtar kelimesinden oluşan iki kod bloğundan oluşur. Get metodu ile oluşturduğumuz özellik sadece okunabilir, Set metodu ile oluşturduğumuz özellik ise sadece yazılabilirdir. Her iki anahtar kelimeyle oluşturduğunuz özellik ise hem okunabilir hem de yazılabilirdir.

Get metodu veri okunduğu zaman, Set metodu ise veri yazıldığı zaman yani atama işlemi yapıldığında yürütülür.

Bu iki anahtar kelimeyi aynı anda kullanabildiğiniz gibi, sadece tek bir anahtar kelimeyi de kullanabilirsiniz.

Property yapısı, C Sharp’da Get ve Set metodları kullanmadan Private değişkenlere erişimi sağlayan, Encapsulation olayını güzelleştirerek OOP’i zevkli hale getiren bir yapıdır.

Get Metodu

Bir özelliğin değeri okunmak istenildiğinde o özelliğe ait GET metodu çalışır.

Set Metodu

Bir özelliğe atama yapılmak istenildiğinde o özelliğe ait Set metodu çalışır. Atanan değere Set metodu içerisinde value anahtar sözcüğü ile erişilir. value anahtar sözcüğünün önceden belirlenmiş herhangi bir türü yoktur. Özelliğe atanacak değer hangi türden ise value da o türden olur.

Property oluşturuken Get ve Set metotlarından birini Public olarak oluşturup diğerini Private olarak bildirmediysek ve hiç yazmadıysak; otomatikmen Public olacaktır. Kısaca Get ve Set metotları için herhangi bir erişim belirteci bildirilmezse, varsayılan olarak özelliğin erişim belirtecini alırlar.

Const Property Yapısı ile hazırlamış olduğum örneği görmektesiniz.

using System;

public class Program
{
	public static void Main()
	{
		Personel kisi = new Personel();
    	kisi.Ad = "Yavuz Selim Kart"; 
    	Console.WriteLine(kisi.Ad);
	
	}


	public class Personel
	{
		private string ad; 
		
		public string Ad   
		{
			get { return ad; }
			set { ad = value; }
		}
	}
}

C Sharp’da Property Yapısı ile ilgili anlatacaklarım bu kadar.

Herkese çalışma hayatında ve yaşamında başarılar kolaylıklar.

Yavuz Selim Kart

Yazılım ve veri tabanında bildiklerimi anlatmaya gayret ediyorum. Halen birçok programlama dili üzerinde araştırmalar yaparak kendimi geliştiriyorum. Bunlar haricinde Grafik Tasarım ve Wordpress konularına da ilgim bulunmakta. SEO ve Sosyal medya yönetimleri hakkında da bilgim mevcuttur. Kısaca çok çalışmayı seven azimli biriyim.

Aşağıdaki yazıları da inceleyebilirsiniz...

Sitedeki yazıları kopyalamak yasaktır.